Page content

Ben jij een vrouwelijke ondernemer? Lees dit dan zeker….

Ben jij een vrouwelijke ondernemer? Lees dit dan zeker….

Ben jij een vrouw? En ben jij financieel onafhankelijk? Om maar ineens met de deur in huis te vallen: het is een issue dat me bezighoudt zonder dat ik per definitie mezelf als feministe bestempel.

Een tijdje geleden woedde er een heftige discussie in Vlaanderen tussen 2 dames die elk een heel andere mening hadden: Ilse en Femke. Uiteindelijk heeft iedereen gelijk want iedere vrouw (en man) maakt volgens mij de keuze die voor haar (of hem) werkt op dat moment. En als dat dan halftijds werken is, dan is dat helemaal prima. Daar gaat het mij ook helemaal niet om. Doen wat jij wil, is voor mij een hele belangrijke in het leven.

Topvrouwen van binnen, maar van buiten?

 

Toch is heel die discussie bij mij langer blijven hangen dan normaal het geval is met dingen die ik online lees. En dus ben ik beginnen nadenken en reflecteren waarom dat zo is. Ik kan niet anders dan terug bij de basis uitkomen van hoe ik begon met ondernemen. Toen nog onder de naam innerOUT organiseerde ik m’n eerste workshops: Personal Branding voor TOPvrouwen.

Hoewel ik er totaal NIET van kon leven wegens veel te lage prijzen en omdat ik totaal geen idee had hoe je zo’n workshop succesvol kan marketen op het niveau dat het dat verdiende, was het wel een succes. Want elke avond die ik organiseerde, was vol. 12 energieke en geweldige dames die zich aangesproken voelden door het woord TOPvrouw, maar tegelijk heel veel moeite hadden om zichzelf zo te bestempelen.

Het waren stuk voor stuk hele mooie avonden. Boordevol sprekende momenten en vrouwen die hun twijfels en bekommernissen deelden in een veilige omgeving. Ik word nog steeds erg blij als ik eraan terugdenk (misschien moet ik nog maar eens zo’n avond organiseren :-))

Maar…. hoewel al die vrouwen het diep van binnen wel voelden, was ermee naar buiten komen dus heel erg lastig.

Ik zie het vandaag de dag ook bij mijn klanten. Het zijn (meestal) mijn vrouwelijke klanten die het hardst worstelen om de veranderingen door te voeren en vooral te durven echt zichtbaar zijn EN te durven vragen om de verkoop. Het zijn ook zij die het lastig hebben met goeie prijzen en echt helemaal gaan voor hun droom(bedrijf).

Het is ook eng natuurlijk, maar het is wel absoluut noodzakelijk als je wil slagen als ondernemer. Niemand die aan je deur komt kloppen als ze niet weten dat je bestaat of wat je hebt te bieden. En dus blijven ze aanmodderen in de marge zonder hun talent ooit echt volledig te benutten. Doodzonde natuurlijk…. Want ze hebben stuk voor stuk ZOOOVEEEL te bieden.

 

 

Ik moet er niet aan denken dat hij bij mij bleef

omdat ik me financieel niet kon redden

 

Wat heeft zichtbaar zijn met het financiële stuk te maken? Alles eigenlijk. Want durven staan voor wie je bent en wat je doet, is OOK zeggen dat je daar (goed) je boterham mee wil verdienen. Vrouwen empoweren (hoe zeg ik dat in mooi Nederlands?) om echt financieel onafhankelijk te zijn. Dat is waarvoor ik elke dag doe wat ik doe.

Omdat ik het zo ontzettend belangrijk vind.

Een van mijn lange termijn klanten haar gouden doel is om financieel onafhankelijk te zijn. Want zegt ze: ik ben nu gelukkig met mijn partner maar ik wil op elk moment de keuze hebben om weg te gaan als ik dat ooit zou willen. Ik wil niet dat die keuze beperkt wordt door het financiële aspect.

Mijn eigen leven is daar een mooi voorbeeld van.

Het is namelijk allemaal ontzettend herkenbaar. Zelf ben ik dit jaar intussen 8 jaar gescheiden (ja de tijd gaat snel) . Uit elkaar gaan is altijd een moeilijke stap, wie ook de beslissing neemt of waarom het ook gebeurt. Maar wat was (en ben) ik blij dat ik deze beslissing niet van het financiële stuk moest laten afhangen.

Of stel je voor dat mijn man van mij had willen scheiden, maar dat niet kon volgens zijn gevoel omdat ik niet genoeg inkomsten had om zelfstandig voor mezelf te zorgen.  Ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken….

Gun het jezelf, lieve TOPvrouw

 

Uiteraard wens ik niemand een scheiding toe. Maar er zijn genoeg redenen dat het zomaar ineens kan gebeuren dat jij als vrouw de persoon bent in het gezin die moet zorgen voor de inkomsten. Nog zo vaak zie ik vooral vrouwelijke ondernemers die moeite hebben om (ook aan zichzelf) toe te geven dat ze gewoon echt een goed inkomen willen verdienen.

Het lijkt wel alsof het als vrouw not done is om een dik belegde boterham te willen ipv enkel beschuit met choco te eten. Het is precies alsof je een rare ziekte hebt als je als vrouw zegt dat je omzet belangrijk vindt want dan onderneem je uit angst of ben je niet ethisch.

Iemand dit ooit al tegen een mannelijke ondernemer horen zeggen?

Als je onderneemt en een eigen zaak (wil) uitbouwt, zorg er dan ajb voor lieve dame dat jij de teugels in handen houdt. Natuurlijk is er niks mis mee om op de lastige momenten op je partner te steunen. Maar zorg ervoor dat jij echt helemaal gaat voor hetgeen je echt wil en jezelf alle tools geeft om met je bedrijf (en daarmee je leven) volledig financieel onafhankelijk te zijn. Als

 

 

Ook Jij verdient dat droombedrijf en droomleven. En vooral: je kan het.

 

Als dat gepaard gaat met een (grote) missie: super. Is dat niet zo: evengoed mag (en moet) je dan helemaal gaan voor jouw eigen droombedrijf en leven. Zo lang je maar graag doet wat je doet.

To Empower Women om in 2015 echt voor die geweldige omzet te gaan en volledig te durven stralen. DAT is waarom ik doe wat ik doe…. Die basis was ik dus te lang uit het oog verloren (en ja, mannen blijven nog steeds welkom :-))

 

Wordt 2015 echt JOUW jaar?

 

Het is nog niet te laat om ervoor te kiezen om deze keer echt die verandering te willen en jezelf eerst te plaatsen. Het is eng, doodeng, maar de enige manier om te bereiken wat je wil bereiken. Doe jij zoals bijvoorbeeld Katrien en zet je nu eindelijk die (grote) stappen met je bedrijf en ga jij vol in de schijnwerpers staan? Ik wil je er ontzettend graag bij helpen.

 

Hoe? er zijn verschillende mogelijkheden. Neem HIER contact met me op om te kijken hoe ik jou kan helpen dit jaar echt die TOPomzet te realiseren! Gedaan met ploeteren en gedaan met klein zijn!

Klik gerust eens door onze categorieën heen: