Page content

Cijfers en lichaamstaal: Juist of fout?

De cijfers dat 93 van onze communicatie bestaat uit lichaamstaal, met daarin nog een onderverdeling van intonatie en het gebruik van het lichaam en het gezicht kent waarschijnlijk iedereen nu wel. Woorden zouden dan voor slechts 7% effectief zijn….

Welke cijfers nu wel en welke nu niet correct zijn, feit blijft natuurlijk dat het éne niet zonder het ander kan. Om een boodschap effectief over te brengen, zijn woorden uiteraard ook belangrijk en spelen ze in sommige gevallen misschien wel een grotere rol dan de lichaamstaal.

Is dat nu niet een beetje tegenstrijdig met wat ik hiervoor allemaal zit te vertellen over het belang van lichaamstaal? Nee, helemaal niet zelfs! Cijfers zijn in deze nooit absoluut en vatbaar voor interpretatie. Ik ben ervan overtuigd dan Paul Ekman er net zo over denkt als we hem met naar zijn onderzoek zouden vragen…

Lichaamstaal versterkt de woorden natuurlijk wel, ook tijdens een presentatie. Stel je voor dat je 1,5 uur luistert naar iemand die de hele tijd stokstijf staat en geen enkele emotie toont. Je aandacht zou heel snel verdwijnen en je zou waarschijnlijk zeer weinig onthouden van de misschien wel heel erg boeiende inhoud. Anders wordt het wanneer de spreken zijn woorden kracht bijzet door zijn houding, door het gebruik van de juiste gebaren, door de mimiek van zijn gezicht.

Maar ook weer niet te veel want ook dat leidt de aandacht af. Wat is dan een goede maatstaf? Dat is bv. de zogenaamde Clinton Box. In het begin van zijn regeerperiode gesticuleerde Clinton met grote en opvallende bewegingen. Om hem dat af te leren hebben zijn coaches de Clinton Box bedacht: de handen blijven altijd in een vierkant ter grootte van je bovenlichaam. Probeer het eens!

En vooral: lichaamstaal liegt nooit! Zelfs als iemand liegt, zal je dat aan zijn houding en zeker zijn gezicht kunnen aflezen. Het leuke daaraan zijn de micro-expressies, zo subtiel dat je je er niet van bewust bent en je ze dus ook niet kan manipuleren. Met een beetje kennis van lichaamstaal en micro-expressies weet je altijd zeker of de andere persoon wel de waarheid vertelt! In de Gratis Email Cursus Zakelijk Connecteren is een volledig hoofdstuk gewijd aan micro-expressies.

Comment Section

0 reacties op “Cijfers en lichaamstaal: Juist of fout?

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: